SNA a změny voličských preferencí

27.05.2010 15:59

SNA těží mimo jiné ze schopnosti zobrazit jinak nepřehledná data. Jeden obrázek zkrátka někdy vydá za stovky slov. Jinak tomu není ani u změny struktury voličských preferencí. Nepřehlednou matici srovnávající voličské preference mezi lety 2006 a 2010 může zastoupit jednoduchý síťový graf (data převzata z průzkumu Factum Invenio pro iDnes.cz*).

 Princip zobrazení:

-          velikost názvu strany a jejího uzlu je dána počtem preferencí

-          šířka spojnice udává velikost rozdílu mezi stranickými preferencemi v letech 2006 a 2009, čím je širší, tím            větší je rozdíl mezi těmi, kteří nově stranu volí a těmi, kteří ji už nevolí, či naopak

-          směr šipky ukazuje saldo nových a ztracených voličů, zda strana získává nebo ztrácí.

 

Analýza prokazuje, že napříč politickým spektrem ztrácí ODS a Zelení. Zelení navíc ztrácí voliče i ve prospěch ODS a ve velké míře také vůči Věcem veřejným. Hlavním protihráčem ODS v utkání o voliče jsou nové politické subjekty, na prvním místě TOP 09 následována Věcmi veřejnými. Nejvíce voličů pro Věci veřejné přichází ovšem z ČSSD, která si jinak své voliče z minulých voleb celkem drží.

Při pohledu na mapu mě překvapuje předvolební strategie ODS, která se snaží čerpat z antipatií vůči předsedovi ČSSD. Samu ODS přitom spíše ohrožují nové politické subjekty. Navíc pro ty, které by potencionálně mohla osobnost Jiřího Paroubka od volby ČSSD odradit, je zde reálná alternativa ve Věcech Veřejných (jak lze vidět v grafu).

 

* Původní článek s daty zde: https://zpravy.idnes.cz/ods-i-cssd-ztrati-oproti-minulym-volbam-stovky-tisic-volicu-prn-/domaci.asp?c=A100524_095704_domaci_klu

 

—————

Zpět


Diskusní téma: SNA a změny voličských preferencí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.